Ferràn Adrià

Entrevista a Ferràn Adrià

A vostè, que cuina en un restaurant molt bo, com li va començar a agradar la cuina?

De mica en mica, jo volia ser futbolista, i per a pagar-me unes vacances vaig començar a treballa fregant plats en un hotel.

 A quin any va començar a cuinar?

A la mili es quan vaig començar una mica en serio, estava a la cuina del Capità General.

 Vostè que és cuiner, com veu això del menjar ràpid?

Si esta ben fet es un molt bon concepte, el menja ràpid no esta renyit amb la qualitat.

 Qui li va ensenyar a cuinar?

El primer cap de Cuina que vaig tenir va ser en Miquel Moy, em feia estudiar “el practico” de cuina cada día abans de sortir.

 Quanta gent treballa a la cuina del bulli, quants cuiners?

En total som mes de 70 a la cuina aquesta temporada arribem als 50 cuiners entre els 3 caps de cuina, els 7 caps de partida i els cuiners.

 En relació al restaurant, quan és va obrir ‘’el bulli’’?

El Bulli el van fundar el matrimoni Shilling com a mini golf el 1961 , desprès van obrir un “xiringuito” de platja el 1963 , fins a transformar-se en un restaurant el 1968.

 El veu obrir junts tu i el Juli?

No, el va fundar el Doctor i la Marquetta Shilling, dos alemanys enamorats de la Costa Brava, no es fins el 1981 que arriba el Juli Soler i jo vaig entrar el 1983 a fer un Stage i el 1984, el Juli, desprès de la marxa de Jean-Paul Vinay, ens va fer caps de cuina al Christian Lutaud i a mi.

 Li agrada que el restaurant estigui junt als bungalofs de ‘’Cala Montjoi?

M’agrada molt Cala Montjoi, crec que es un petit paralís.

 Vostè, que és un expert en el tema de cuina, on va començar a cuinar?

En el 1980 en el Hotel Playafels

 Fan moltes visites al bulli?

Algunes, hi venen molts periodistes a fer entrevistes, a gravar...

 I a vostè li fan moltes entrevistes?

Si, moltes, ja sigui via correu electrònic, per telèfon o en viu, la veritat es que en son moltes al llarg de la temporada.

 I al Juli?

També, intentem atendre a tothom que podem.

 Has fet molts viatges a l’estranger?

Si, m’agrada molt viatjar, es una manera d’aprendre noves cultures, poder provar nous productes i conèixer gent interessant.

 Creu que a la gent que ha vingut al bulli li ha agradat?

Espero que així sigui, nosaltres cuinem per fer feliç a la gent davant d’un plat, que tingui noves sensacions, que provi noves coses, en definitiva que pugui ser feliç les 5 o 6 hores que passa a elBulli.

 Per que tancaràs el bulli tots aquests anys?

No tanquem, sinó que ens transformem, durant aquests anys, prepararem la nova fundació que obrirà les portes en el 2014.