Diccionari Culinari

 La paraula CUINA, té diferentes definicións: 


   - Cuina (art): és una forma creativa de preparar els aliments i depèn molt de la cultura en termes de coneixements respecte  als aliments, la seva          

                          forma de preparar-los, així com dels rituals socials establerts al voltant del menjar.


    -Cuina (tècnica):  és el procés de preparació de menjar aplicant calor, seleccionant, mesurant i combinant ingredients en un 

                                     procediment ordenat per fer menjar segur i comestible.  


   - Cuina (espai): Espai o lloc especialment equipat per a la preparació d'aliments.


   - Cuina (aparell): aparell per a escalfar aliments que pot funcionar amb diversos combustibles o per electricitat. Segons la manera de 

                                 cuinar els aliments, una cuina és capaç de bullir, coure, fregir, rostir o fondre. 

    

   - Cuina (revista):  revista mensual ctclana especialitzada en gastronomia. Està publicada en català i es difon arreu dels Països

                                     Catalans.




Veganisme: El veganisme és un posicionament ètic basat en el principi d'igualtat entre animals, com a éssers amb sintència, i de la reducció del seu sofriment innecessari. A la pràctica, les persones veganes rebutgen el consum de productes i serveis que involucren animals. En termes dietètics, implica un vegetarianisme estricte, que exclou els ous, la llet i la mel.

Es posiciona com a abolicionista, és a dir, que rebutja la producció d'animals perquè ho considera una explotació i vulneració dels seus drets. S'oposa per tant als plantejaments benestaristes, segons els quals la producció d'animals per als humans és acceptable quan es busqui millorar les seves condicions de vida.

El veganisme assenyala també els beneficis pel medi ambient que la dieta comporta, per exemple, una menor petjada de carboni i hídrica en comparació amb les dietes no vegetarianes en països occidentals.